مفهوم اکسیداسیون

مفهوم اکسیداسیون

مقدمه

اکثر مواد و ترکیبات مختلف وقتی در کنار یکدیگر قرار می‌‏گیرند تمایل به مبادله الکترون بین خودشان دارند. به این واکنش اکسیداسیون – احیاء (oxidation–reduction) گفته می‌‏شود. بنابراین، به یاد داشته باشید که تعریف اکسیداسیون-احیاء مربوط به جابجایی الکترون‏‌ها است (نه اکسیژن یا هیدروژن!).

این واکنش‏‌ها در اطراف ما به فراوانی وجود دارند: زنگ زدن آهن و حتی فرآیندهای فتوسنتز و تنفس سلولی شامل اکسیداسیون و احیاء هستند.

در این جستار به مفهوم اکسید شدن و تأثیر آن خواهیم پرداخت.

تعاریف

  • عنصر: عبارت است از ماده‏ای خالص که با هیچ واکنش شیمیایی غیر هسته ‏ای نمی‏‌تواند به اجزای ساده ‏تر تجزیه شود. مانند آهن، آلومنیوم،گاز هیدروژن و….
  • الکترونگاتیوی: یک خاصیت شیمیایی و بیانگر تمایل یک اتم به جذب الکترون به سمت خود است. با افزایش الکترونگاتیوی، قدرت عنصر یا ترکیب برای جذب الکترون بیشتر می‌‏شود. گاز فلوئور بالاترین الکترونگاتیوی را در بین عناصر دارد و می‌تواند بقیه عناصر را اکسید نماید.
  • میکروارگانیسم: به موجودات ریز و میکروسکوپی با طول کمتر از یک میلی‌‏متر گفته می‏‌شود که انواع مختلفی مانند باکتری، ویروس، قارچ، جلبک و… را دربر می‌گیرد.
  • PH : مقیاسی برای تعیین میزان اسیدی یا بازی بودن یک محلول است. هرچه محلول اسیدی ‏تر‌ باشد عدد PH کوچکتر و هر چه بازی‏ تر باشد، عدد PH بزرگتر خواهد بود.

مفهوم اکسیداسیون

اکسیداسیون از دست دادن الکترون طی یک واکنش توسط یک ماده یا ترکیب است. فرآیند مقابل آن که احیاء (کاهیدگی) نامیده‏ می‏‌شود، زمانی رخ می‏‌دهد که آن ماده، الکترون به دست می‌‏آورد.

مفهوم اکسیداسیون
  • آهن یکی از فراوان‏ ترین عناصر در پوسته زمین است؛ اما به شکل خالص یافت نمی‏‌شود و به صورت اکسید آهن (Fe2O3) در طبیعت وجود دارد. بعد از استخراج، این اکسیژن اضافه باید در فرآیند احیاء حذف گردد تا بتوان از این آهن در تولید انواع فولاد استفاده کرد. 
  • آلومینیوم نیز فلزی است که به صورت خالص در طبیعت وجود ندارد و بصورت ترکیب با اکسیژن یافت می‌‏شود. بعد از استخراج اکسید آلومینیوم (آلومینا)، این اکسیژن اضافی باید در فرآیند احیاء حذف گردد.

اولین کیمیاگری تاریخ!

تا پیش از سال 1886 میلادی تمامی روش‏ ها برای استخراج آلومینیوم خالص، بسیار گران تمام می‌شد و  قیمت آلومینیوم در بازار از طلا نیز گران ‏تر بود. اما نهایتاً چارلز مارتین هال (تولد ۱۸۶۳ – درگذشت ۱۹۱۴) مخترع، تاجر و شیمیدان آمریکایی، در سال 1886 روشی مفید و ارزان قیمت برای تولید آلومینیوم خالص ابداع کرد و به کیمیاگری پیشرو در دوران خود تبدیل گردید. کار او سبب شد آلومینیوم پس از آهن پرمصرف ‏ترین فلز در صنایع مختلف باشد و به تولید انبوه برسد.

تمایل به اکسیداسیون

  • فلزات به دلیل تمایل به از دست دادن الکترون، معمولاً به راحتی اکسید می‌شوند. فلزات فعال مانند سدیم (Na)، پتاسیم (K) و آهن (Fe) به سرعت با اکسیژن واکنش می‌دهند و اکسیدهای فلزی تشکیل می‌دهند.
  • فلزات نجیب مانند طلا (Au) و پلاتین (Pt) به سختی اکسید می‌شوند و در شرایط عادی مقاوم به اکسیداسیون هستند به همین دلیل در حوزۀ پزشکی از پلاتین استفاده می‌‏شود.
  • غیرفلزات تمایل به جذب الکترون دارند و اغلب به‌عنوان عامل اکسیدکننده عمل می‌کنند، اما در برخی شرایط خود نیز اکسید می‌شوند. غیرفلزاتی مانند گوگرد (S)، کربن (C) و فسفر (P) در واکنش با اکسیژن، اکسیدهای غیرفلزی تشکیل می‌دهند.
  • گازهای نجیب (Inert Gases) شامل هلیوم، نئون، آرگون، زنون و رادون در فرآیند مبادلۀ الکترون شرکت نمی‏‌کنند و یا عبارت دقیق ‏تر نه اکسید و نه کاهیده می‏‌شوند.
  • گاز دی‌اکسید کربن (CO2) علی‌رغم اینکه عنصر نیست، اما به دلیل آن که خود محصول یک واکنش اکسیداسیون- احیاء است و به پایداری رسیده، مشابه گازهای نجیب در واکنش‏ های اکسیداسیون- احیای جدید شرکت نمی‌‏کند. امروزه تلاش‏ هایی در سطح آکادمیک برای به کارگیری CO2 در واکنش ‏های اکسیداسیون برای ایجاد فرآیندهای شیمیایی سبز تر و مقرون به صرفه ‏تر در حال انجام است.
  • گاز نیتروژن (N2) به طور کلی در واکنش های اکسیداسیون و کاهش در شرایط عادی بی‏اثر است.
  • گاز کلر (CL) به دلیل داشتن الکترونگاتیوی بالا یک اکسیدکننده ‏ی قوی است و به ویژه به عنوان پادزیست (کُشنده) جهت کنترل میکروارگانیسم ‏ها در مخازن، حوضچه‏ ها، گندزدایی و کنترل رشد میکروبی در سیستم توزیع آب و فاضلاب استفاده می‌‏شود. در واقع گاز کلر با جذب الکترون از بدنه سلول میکروارگانیسم، آن را اکسید و نابود می‏‌کند.

تاثیر دما بر سرعت اکسیداسیون

به طور کلی دما تأثیر مستقیم با اکسیداسیون مواد به ویژه فلزات دارد. با افزایش دما نرخ اکسیداسیون نیز افزایش می‌‏یابد؛ در حقیقت در دمای بالاتر مواد راحت‏ تر و سریع ‏تر اکسید یا کاهیده می‏‌شوند. به عنوان مثال لوله‌ها‏ی آب‌ گرم سریع ‏تر از لوله‏ ها‏ی آب سرد در اثر اکسیداسیون دچار خوردگی می‏‌شوند.

تاثیر دما بر سرعت اکسیداسیون

اهمیت اکسیداسیون

اکسیداسیون یک فرآیند مهم در صنعت و دلیل بسیاری از تغییرات شیمیایی مهم در طبیعت است. به عنوان مثال، فتوسنتز در گیاهان از طریق اکسیداسیون کربن رخ می‌‏دهد، همچنین تنفس در موجودات زنده از طریق اکسیداسیون کربن و سایر ترکیبات اتفاق می‏‌افتد. در حوزۀ فناوری، اکسیداسیون اغلب برای اصلاح مواد یا بهبود خواص آن‏‌ها، مثل بهبود چسبندگی پوشش ‏ها، استفاده می‏‏‌شود.

با این حال، برخی از اثرات نامطلوب اکسیداسیون عبارت است از:

  • تجزیه مواد از طریق اکسیداسیون، می‏‌تواند آسیب قابل توجهی به ساختمان ‏ها، پل ‏‌ها، وسایل نقلیه و سایر سازه ‏ها وارد کند.
  • مواد و عوامل محیطی مانند آلودگی هوا، دود سیگار، غذاهای فراوری شده و… باعث ایجاد رادیکال های آزاد در بدن می‌‏شوند. این رادیکال‏ های آزاد با گرفتن الکترون و اکسیدکردن سلول‏ های بدن آن‏ها را نابود کرده و منشاء انواع سرطان ‏ها هستند. مصرف مواد غذایی نظیر ‌ پیاز بنفش، سویا، آجیل و … که سرشار از آنتی اکسیدان‏ هستند، این واکنش اکسیداسیون مخرب را مختل و اثر رادیکال‏ های آزاد را خنثی می‏‌سازد.
  • در صنعت، عدم کنترل درست اکسیداسیون، منجر به کاهش کیفیت و طول عمر خطوط جوشکاری ‏شده می‏‌شود.
  • و…

خرافه سبز و قهوه ای شدن آب

طبق گفتۀ سازمان بهداشت جهانی، وجود حداکثر 0.3 میلی‏ گرم یون‏ (+Fe2) در هر لیتر آب آشامیدنی ایمن است. حال اگر به روشی مانند الکترولیز، PH را افزایش دهیم، یون‏ های هیدروکسید (OH) بیشتر شده و با +Fe2 در آب ترکیب می‏‌شود و نهایتاً محلولی سبز رنگ با رویۀ قهوه ‏ای تشکیل می‏‌دهد که به مرور‌ رسوب‌ می‏‌کند. آهن در شرایط قلیایی به راحتی اکسید شده و +Fe3  (فریک) ایجاد می‌‏شود. تیره شدن رسوب از همین اثر ناشی می شود. برخی افراد با ادعای تصفیۀ آب، با قراردادن دستگاه خود در آب آشامیدنی منزل شما موجب ایجاد رسوب سبز – قهوه ‏ای، به دلیلی که در بالا ذکر شد، می‌‏شوند. آن‏ ها ادعا می‏‌کنند دستگاه‌شان این آلودگی ها را از آب جدا کرده، در حالی که در عمل خود آن دستگاه علت تشکیل رسوبات بوده‏ است!

جمع بندی

واکنش‌های اکسیداسیون – احیاء ، واکنش‌هایی هستند که شامل انتقال الکترون از یک گونه به گونه دیگر می‌شوند. گونه ‏هایی که الکترون از دست می‏‌دهند اکسید و گونه‏ هایی که الکترون به دست می ‏آورند، کاهیده می‌‏شوند. این واکنش‏‌ها مزایا و معایب متنوعی در صنایع فولاد و آلومینیوم، آب و فاضلاب و … دارند.

برچسب مطالب

X