یاتاقان کف گرد (Bottom Steady Bearing) یک یاتاقان سایشی است که وظیفه آن مهار نیروهای شعاعی(Radial) هست.
شافت همزن ها و میکسرهای کوچک بصورت معمول از قسمت درایو همزن مهار شده و از قسمت پروانه آزاد است. در صورتی که طول شافت و یا توان مصرفی افزایش یابد می توان برای بهینه کردن ساخت همزن، از این یاتاقان ها استفاده نمود. یاتاقان کف گرد که در داخل تانک و انتهای شافت میکسر صنعتی نصب می شود برای بهبود آیتم های ذیل استفاده می شود:
طبق استاندارد، سرعت بحرانی اول و دوم همزن باید 40% بالاتر از سرعت دَوَران همزن دینامیک باشد. به طور مثال در صورتی که سرعت بحرانی 100 RPM باشد حداکثر سرعت دَوَران باید 60 RPM در نظر گرفته شود. با افزایش طول شافت و یا قطر پروانه، سرعت بحرانی به سمت دورهای پایین میل می کند. در این حالت برای ایجاد فاصله 40% بین سرعت نامی و بحرانی یا باید قطر شافت افزایش پیدا کند و یا از یاتاقان کف گرد استفاده شود.
2- مهار دامنه نوسان (Deflection)
در صورت دَوَران هر نوع تجهیز، مقداری نوسان در آن ایجاد می شود. این نوسان در فاز اِلاستیک بوده و آسیبی به خود تجهیز که در اینجا شافت همزن است وارد نمی کند. طبق استاندارد، میزان نوسان مجاز در خروجی قسمت آب بندی یا هوزینگ یاتاقان بندی باید حداکثر 51 میکرون باشد و در صورتی که میزان نوسان از این مقدار تجاوز کند احتمال آسیب به قسمت یاتاقان بندی وجود دارد. در صورت افزایش طول شافت و یا توان مصرفی، میزان این Deflection افزایش پیدا می کند. یکی از بهترین راه ها برای مهار این نوسان استفاده از یاتاقان کف گرد می باشد.
مزایای استفاده از یاتاقان کف گرد
عدم نیاز به تعمیرات دوره ای
کاهش قطر شافت و وزن همزن
کاهش قیمت تمام شده همزن
معایب استفاده از یاتاقان کف گرد
به علت سایشی بودن این نوع یاتاقان، نیاز به تخلیه تانک و تعویض های دوره ای وجود دارد. در بسیاری از موارد تخلیه تانک یا رآکتور کافی نبوده و باید داخل آن تمیز گردد تا نیروی انسانی در ایمنی کامل و بدون استنشاق گازهای شیمیائی بتواند در داخل آن کار کند.
نصب یاتاقان کف گرد و هم مرکز کردن آن با شافت همزن بسیار مشکل است.
“طبق تجربه این شرکت برای توان های حداکثر 50 کیلووات و طول شافت 6 متر می توان از نصب یاتاقان کف گرد صرف نظر کرد.”