کاربرد همزن در تولید اتانول

کاربرد همزن در تولید اتانول

چکیده

اتانول یا به طور کلی الکل سفید با استفاده از فرآیند تخمیر تولید می‏‌شود. تخمیر یا  Fermentation فرآیندی است که در آن باکتری ‏ها برای رشد و تکثیر سلولی خود قند موجود در کربوهیدرات‌‏ها را سوزانده و در نتیجه محصولات جانبی نظیر اتانول و گاز CO2 تولید می‏‌کنند. اتانول با خلوص پایین به طور طبیعی طی چندین هفته، از تخمیر هر ماده حاوی قند (ساکاروز، فروکتوز و گلوکز) به کمک باکتری‏‌های بی‏‌هوازی به دست می‌‏آید. این روند در صنعت، در اثر مخلوط کردن آنزیم‌‏های گوناگون با مواد قندی به وسیله‌‏ی میکسرها، تسریع می‏‌شود؛ که در نتیجه، الکل با خلوص بالای 95% در زمانی بسیار کوتاه (حدوداً 48 ساعت) تولید می‌‏شود. در جستار پیش‌ ‏رو به بررسی مراحل تخمیر اتانول و کاربرد همزن‏‌ها در این مراحل می‌‏پردازیم.

شکل 1: آبجو به همراه اتانول   

مقدمه

اتانول یا اتیل الکل یک ترکیب آلی بسیار پرکاربرد در صنعت ، پزشکی  و حتی خوراکی است.الکل موجود در شراب، وودکا، ویسکی و … از این نوع الکل است.

این ترکیب از طریق فرآیند تخمیر قند به دست می‌‏آید. تخمیر اتانول یک فرآیند بیولوژیکی است که در آن میکروارگانیسم‌‏ها، کربوهیدرات‌‏هایی نظیر قند و نشاسته را به اتانول تبدیل می‏‌کنند. در کنار آن دی اکسید کربن نیز به عنوان محصول جانبی تولید می‏‌شود. پرکاربردترین میکروارگانیسم در فرایند تخمیر، باکتری‌‏های بی‏‌هوازی هستند که در غیاب اکسیژن، تخمیر را انجام می‌‏دهند. امروزه کاربرد اتانول به عنوان یک سوخت پاک (Biofuel) برای وسایل نقلیه روز به روز در حال گسترش است. افزودن اتانول به بنزین با کاهش میزان گازهای گلخانه‌‏ای در اگزوز خودروها، آلودگی هوا را کاهش می دهد.

روند تخمیر اتانول

  • به طور کلی 5 گام اصلی در تخمیر اتانول طی می‌‏شود که عبارت‌اند از :
  1.  آسیاب کردن: به طور کلی هر‌ ماده حاوی قند ( مانند انگور، کشمش، توت و…) می‏‌تواند برای تولید اتانول استفاده شود، اما ماده‌‏ی اصلی برای تخمیر در صنعت عمدتاً نشاسته است. نشاسته کربوهیدراتی است که از زنجیره‌‏های بلند مولکول‏‌های قند تشکیل شده است. در شروع کار دانه‌‏های کامل ذرت که سرشار از این کربوهیدرات هستند، آسیاب می‏‌شوند.

  2. روان‏سازی یا Liquefaction: آب به پوره ذرت اضافه می‏‌شود تا «دوغاب» درست شود. دوغاب حرارت داده می‌‏شود تا مولکول‌های بلند نشاسته به قطعات کوچک‌تر تقسیم شوند. آنزیمی خاص برای تسریع تجزیه مولکول‏‌های نشاسته نیز اضافه می‌‏شود.

  3. قندکافت یا Saccharification: با حرارت دهی به تکه‏ های مولکول نشاسته و به کمک آنزیم‏‌ها و اسیدهای مخصوص، نشاسته به قند ساده (گلوکز) تجزیه می‏‌شوند.

  4. تخمیر: میکروارگانیسم‌های تک سلولی به نام مخمر به دوغاب اضافه می‌شوند. این میکروارگانیسم ها با جذب قند آن را به اتانول و گاز‌ دی اکسید‌کربن تبدیل می کند.

  5. تقطیر و آبگیری(Distillation and Dehydration): محصول فرآیند تخمیر، تنها حاوی 10 تا 15 درصد اتانول است. در واقع با افزایش غلظت اتانول، میکروارگانیسم ها به تدریج غیر فعال می‌شوند.

برای تبدیل شدن به اتانول خالص (100%) باید غلیظ شود. اتانول نقطه جوش کمتری نسبت به آب دارد. به طور انتخابی در فرآیندی به نام تقطیر، اتانول تبخیر شده و میعان (تبدیل گاز به مایع) می شود. این فرآیند اتانولی تولید می‏‌کند که 95 درصد خالص است. 5 درصد باقی‌مانده مخلوط را آب تشکیل می‌‏دهد. این مخلوط صاف شده و آبگیری می‏‌شود تا اتانول خالص تولید شود.

کاربرد همزن در تولید اتانول
شکل 2: هم زدن و معلق سازی ترکیبات برای  تخمیر  و  تولید اتانول  

کاربرد همزن‏ در مراحل تخمیر اتانول

میکسرهای صنعتی نقش مهم و کلیدی در فرآیند تولید اتانول دارند. از این تجهیزات برای اختلاط مؤثر مواد اولیه، بهبود فرآیند واکنش‌ها و افزایش بازده تولید استفاده می‌شود. در زیر کاربردهای اصلی میکسرهای صنعتی در تولید اتانول را بررسی می‌کنیم:

  • قبل از مرحله‌‏ی روان‏سازی و تشکیل دوغاب، مواد اولیه‌‏ی حاوی نشاسته جهت رقیق‏‌سازی و تنظیم PH با محلول‏‌های بافری مخلوط می‌‏شوند. این اختلاط در مخزنی به نام Buffer Dilution Tank با میکسر صورت می‏‌پذیرد.

  • سپس در مرحله روان‏سازی یا Liquefaction ، طی سه مرحله‌‏ی مجزا، مواد قندی با آب و آنزیم‌‏های خاص مخلوط می‏‌شوند و دوغاب حاصل از این سه مرحله اختلاط، با غلظت و PH مناسب، آماده‌‏ی ورود به مراحل بعدی می‌‏گردد.

  • در مرحله‌‎ی قندکافت یا Saccharification، دوغاب به تانک‌‏هایی برای تبدیل قند نشاسته به قند سادۀ کلوگز فرستاده می‏‌شود که این امر با حرارت دادن و هم زدن دوغاب با آنزیم‌‏های خاص صورت می‌‏پذیرد. وجود همزن جهت تسریع فرآیند انتقال حرارت و ایجاد محلولی همگن از منظر غلظت و دما بسیار مهم است.

 

  • در مرحله تخمیر، به کمک میکسر، دوغاب حاوی گلوکز با باکتری‏‌های بی‌‏هوازی در چندین تانک مجزا مخلوط شده و فرآیند اصلی تخمیر آغاز می‏‌شود. همزن صنعتی با همگن نگه داشتن توزیع باکتری‌ها در داخل مخزن انجام سریع واکنش را تضمین می‌کند.

  • پیش از جداسازی اتانول خالص، دوغاب حاوی اتانول، ذرات جامد باقی‌‏مانده از نشاسته و آب همگی در مخزنی جدا برای کشتن میکروارگانیسم ‏ها با مواد شیمیایی مخصوص توسط میکسر مخلوط می‏‌شوند.

  • در نهایت در مخزنی به نام Syrup Tank ، به کمک میکسر کلیه‌‏ی ذرات جامد به صورت سیروپ از دوغاب جدا شده و محلول مایع حاصل برای تقطیر و جداسازی اتانول خالص آماده می‌‏شود.

به این ترتیب میکسرهای صنعتی سبب می‏‌شوند فرآیند 30 تا 40 روزه‌‏ی تخمیر و تولید اتانول، طی 1 الی 2 روز در صنعت انجام گیرد و اتانول با خلوص بالای 95% به دست آید.

کاربرد اتانول به عنوان سوخت پاک

اتانول معمولاً از منابع زیست‌ تجزیه‌‌پذیر مانند ذرت، نیشکر و سایر مواد زیست‌توده تولید می‌شود، که آن را به یک منبع انرژی تجدیدپذیر تبدیل می‌کند. در صنعت حمل‌ونقل، اتانول به عنوان افزودنی سوخت (مانند E10 یا E85) برای کاهش انتشار کربن و گازهای گلخانه‌‏ای و افزایش عدد اکتان به کار می‌رود. این سوخت جایگزین، با فراهم کردن انرژی کارآمد و کاهش وابستگی به نفت، گامی موثر در جهت استفاده از انرژی پایدار محسوب می‌شود.

سایر گونه های خانواده الکل

  • متانول یا الکل صنعتی

متانول عضو دیگری از خانواده الکل ها است که کاربرد صنعتی و عمدتا در زمینه تولید بسیاری از پلیمر ها دارد. این الکل در مقیاس صنعتی از گاز متان تولید می‌گردد ولی در مقادیر بسیار کم از تخمیر چوب نیز قابل استحصال است. این الکل بسیار سمی بوده و مقادیر بسیار پایین آن هم برای سلامتی انسان بسیار مضر است.

  • ایزوپروپیل الکل

ایزوپروپیل الکل، که با نام‌های رایج ایزوپروپانول یا پروپانول نیز شناخته می‌شود، یک ترکیب آلی بی‌رنگ، قابل اشتعال و با بوی تند الکلی است که به عنوان ساده‌ترین الکل ثانویه شناخته می‌شود. از واکنش پروپیلن با اسید سولفوریک و سپس با هیدرولیز محصول این واکنش، ایزوپوپیل الکل تولید می‌‏شود که به شدت سمی و برای سلامتی مضر است. ویژگی این ماده حلالیت بالا و قابلیت حل کردن مواد مختلف است. در صنعت، ایزوپروپیل الکل به عنوان حلال برای رزین‌ها، روغن‌ها و مواد شیمیایی دیگر و در تولید محصولات ضدعفونی‌کننده و شوینده‌ها استفاده می‌شود. این ماده همچنین در پزشکی برای ضدعفونی سطوح و دست و در آزمایشگاه‌ها به عنوان حلال و عامل تمیزکننده به کار می‌رود.

جمع ‏بندی

تولید اتانول از طریق فرآیند تخمیر، یکی از فرآیندهای زیستی مهم با کاربردهای گسترده در صنعت و پزشکی است. این فرآیند شامل مراحلی مانند آسیاب کردن، روان‌سازی، قندکافت، تخمیر و تقطیر است. میکسرهای صنعتی نقش کلیدی در بهینه‌سازی هر یک از این مراحل ایفا می‌کنند. وظیفه اصلی آن‌ها اختلاط مؤثر مواد اولیه، تنظیم شرایط واکنش، تسریع فرآیندها و افزایش بازده تولید است. با استفاده از این تجهیزات، فرآیند تولید که به طور طبیعی هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول می‌کشد، به چند روز کاهش می‌یابد و محصول نهایی با خلوص بالاتر به دست می‌آید. با توجه به وجود میکروارگانیسم های بی هوازی در این فرآیند و لزوم عدم ورود اکسیژن به داخل تانک تخمیر، همزن ها باید مجهز به آب بندهایی مانند مکانیکال‌سیل و یا گلند و پکینگ باشند.

برچسب مطالب

X